Щодо перевірки ТОВ «ОРЖИЦЬКИЙ МОЛОКОЗАВОД»

Інспекцією в період з 22.05.2019 по 04.06.2019 було здійснено плановий захід – державний нагляд (контроль) за дотриманням вимог природоохоронного законодавства ТОВ «ОРЖИЦЬКИЙ МОЛОКОЗАВОД», що працює під всім відомою торговою маркою «ЗАРОГ».

Під час обстеження території виявлено, що очисні споруди біологічної очистки ТОВ «ОРЖИЦЬКИЙ МОЛОКОЗАВОД» зачинені та не працюють (по візуальним ознакам - уже тривалий час), жодні ремонтні роботи на очисних спорудах не проводяться. Тобто ТОВ «ОРЖИЦЬКИЙ МОЛОКОЗАВОД» здійснюється скид неочищених зворотних вод, що свідчить про недотримання ТОВ «ОРЖИЦЬКИЙ МОЛОКОЗАВОД» умов дозволу на спеціальне водокористування та висновку державної екологічної експертизи.


Під час перевірки Інспекцією двічі було здійснено відбір проб зворотних вод, що скидаються в болотисту заплаву р. Оржиця.

За результатами проведених вимірювань показників складу та властивостей проб вод виявлено, що ТОВ «ОРЖИЦЬКИЙ МОЛОКОЗАВОД» допускаються значні перевищення нормативів, встановлених дозволом на спеціальне водокористування: БСК5 - в 158 раз, ХСК – в 92,7 раз, азот амонійний – в 7,5 раз, завислі речовини – в 3,9 раз, фосфати – в 3,6 раз, сухий залишок – в 1,7 раз,  хлориди – в 1,3 рази (відбір 22.05.2019) та ХСК – в 19 раз, БСК5 - в 16,3 рази, азот амонійний – в 3 рази, завислі речовини – в 1,3 рази, фосфати – в 1,3 рази (відбір 04.06.2019).

Окрім цього, встановлено, що ТОВ «ОРЖИЦЬКИЙ МОЛОКОЗАВОД» у 2017 та 2018 роках здійснено скиди забруднюючих речовин у водний об'єкт зі зворотними водами з перевищенням гранично допустимого скиду забруднюючих речовин, відповідно до ними ж поданих звітів про використання води по формі № 2ТП-водгосп.

Інспекцією проведено відповідні розрахунки та встановлено, що державі заподіяно збитки на суму майже 42 млн. грн. Збитки ТОВ «ОРЖИЦЬКИЙ МОЛОКОЗАВОД» не сплачено.

22.07.2019 старшого державного інспектора з ОНПС Центрального округу було не допущено на ТОВ «ОРЖИЦЬКИЙ МОЛОКОЗАВОД» з метою перевірки виконання наданого припису, про що складено відповідний акт та повідомлено правоохоронні органи.

Матеріали перевірки ТОВ «ОРЖИЦЬКИЙ МОЛОКОЗАВОД» для прийняття рішення в порядку ч. 1 ст. 214 Кримінально-процесуального Кодексу України передано до Прокуратури Полтавської області. За результатами розгляду матеріалів Інспекції 13.11.2019 відкрито кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 242 ККУ – порушення правил охорони вод (водних об’єктів), якщо це спричинило забруднення поверхневих чи підземних вод або зміну їх природних властивостей і створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи для довкілля.


Вдруге Інспекцію не допустили до перевірки виконання припису 29.07.2021, на місце викликано наряд поліції, подано заяву по факту перешкоджання посадовій особі органу державного нагляду (контролю) у виконанні посадових обов’язків, надано відповідні пояснення. Матеріали по недопуску Інспекції передано правоохоронним органам для долучення до кримінального провадження.

З огляду на те, що інспекторів продовжують не допускати на територію молокозаводу, більш за все, що за два роки нічого не змінилося, очисні споруди так і не працюють, зворотні води потрапляють в річку без очистки, а керівництво підприємства не вживає жодних заходів для усунення виявлених Інспекцією кричущих порушень природоохоронного законодавства.

Оскільки Інспекцією вжито всіх можливих заходів відповідно до повноважень по даному питанню, тепер притягти до відповідальності винних осіб мають правоохоронні органи.

На фото – скид зворотних вод молокозаводу у 2019 році.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці