Щодо стану річки Рось

Річка Рось - права притока Дніпра. Основні екологічні проблеми її басейну - надмірне зарегулювання стоку, забруднення стічними водами, розораність берегів. Басейн належить до найбільш зарегульованих в Україні: загальна кількість водосховищ - 66, ставків — 2 322.

Цьогоріч у басейні річки Рось дефіцит води: у верхів’ї водність становила 13 - 15 відсотків, що нижче критерію маловоддя; на притоці Росі – річці Росава водність досягла 20 % (див. В. Постригань «Щодо складної гідрологічної ситуації на р. Рось»). У створі гідропосту «Корсунь-Шевченківський» середньомісячна витрата води становила 18 % липневої норми, що нижче критеріїв маловоддя.

Реагуючи на звернення громадян, спеціалісти Державної екологічної інспекції Центрального округу та громадський активіст О. Собченко 19 серпня провели обстеження та відібрали проби поверхневої води в районі понтонного мосту селища міського типу Стеблів, у верхньому та нижньому б’єфах Стеблівської ГЕС, в районі села Яблунівка Корсунь – Шевченківського району та нижче міста Корсунь – Шевченківський.

При обстеженні берегової лінії масового замору водних живих біоресурсів не виявлено. Концентрація розчиненого кисню в придонних шарах річки становила від 0,99 до 2,2 мг/дм3, а в поверхневих - від 4,0 до 8,7 мг/дм3 (при нормі не менше 4 мг/дм3). Проводиться повний гідрохімічний аналіз відібраних проб, результати будуть відомі через 5 днів.

Для зменшення загрози виникнення заморних явищ потрібно збільшити проточність води. Тому Інспекція запропонувала Регіональному офісу водних ресурсів переглянути режим роботи водосховищ комплексного призначення та водогосподарських систем ріки Рось.

Вода - наше спільне надбання, збережемо її разом.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці