У Полтавській та Черкаській областях розпочалася щорічна операція «Первоцвіт», яка спрямована на збереження ранньоквітучих рослин

Щовесни в Україні розпочинається активний збір та продаж первоцвітів. Знищення квітів призводить до послаблення, а іноді і до повного зникнення популяції, адже часто рослини виривають з цибулинами. Відновлення рослин у природі після цього неможливе.

В зв’язку з цим, у зимово - весняний період 2024 року,  та на виконання доручення Державної екологічної інспекції України № 173 від 08.02.2024 р. про посилення заходів щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, в тому числі, що занесені до Червоної книги України, Державна екологічна інспекція Центрального округу посилює державний контроль з метою збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу на території Полтавської та Черкаської областей. До природоохоронних заходів будуть залучені представники поліції, державної лісової охорони та служби державної охорони природно – заповідного фонду України.

«Наразі чимало рослин знаходяться під загрозою зникнення, тому ми рекомендуємо утриматися від купівлі ранньоквітучих квітів. Найбільший попит на них напередодні 8 березня, коли ці квіти продаються найкраще. Нагадуємо, що торгівля ними карається згідно чинного законодавства»,- говорить начальник Державної екологічної інспекції Центрального округу Ігор Горжій.

 

Інспекція Центрального округу нагадує, за незаконне придбання та збут квітів, які занесені до Червоної книги України, передбачено штраф від 1 700 до 3 655 грн. з конфіскацією рослин.

Бережіть природу! 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці